مستنداتي از پيگيري بازگشت گنجينه جيرفت به کشور

‌به گزارش ميراث آريا(chtn) «يوسف مجيد زاده» سرپرست کاوش‌هاي باستان‌شناسي جيرفت، با ارائه توضيحاتي در خصوص چگونگي بازگشت اين اشياء گفت:‌ مستنداتي که در اين نشست ارائه مي‌شود به نقل از شخص خاصي نيست و در واقع حقايقي از هويت اين اشياء است.

وي آغاز تلاش و پيگيري بازگشت اين اشيا را سال 81 اعلام کرد‌ و به معرفي يکايک اشياي بازگشته شده و تفسير نقوش حک شده برروي اين آثار پرداخت.

«مجيد زاده» بازگرداندن اشيا را يک تکليف شرعي دانست و خاطر نشان کرد: سال‌ها پيش يکي از اشياء جيرفت ‌را که در موزه لوور پاريس نگهداري مي‌شد‌ مشاهده کردم که با مبلغ 150 هزار يورو از قاچاقچيان عتيقه خريدار شده بود و جالب اينکه ‌در نامه‌اي که کنار عکس آن در کاتالوگ چاپ شده بود عنوان کرده بودند که اثر متعلق به کرمان است، در خصوص اين موضوع مطالبي را انعکاس دادم و خريد اشياء قاچاق آنهم توسط موزه‌اي با شهرت لوور را شرم‌آور دانستم، که در پي آن‌ رئيس‌جمهور وقت فرانسه از رياست اين موزه توضيح خواست.

وي گفت: پس از اين موضوع مکاتباتي با رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي وقت داشتم و در رابطه با اين موضوع که ده‌ها هزار شي تاريخي متعلق به جيرفت در اروپا تحت عنوان اشياي آسيايي به فروش مي‌رسد، به ايشان اطلاع‌رساني کردم.

«مجيدزاده» در ادامه گفت: نامه‌هايي مبني بر انکار تعلق شي تاريخي به ايران به رئيس‌جمهور و ساير مقاماتي چون سردبير مجله آرکولوجيا (Archeologia) که يکي از پر تيراژترين مجله‌هاي فرانسه است توسط اين موزه‌دار ارسال شد که در جوابيه‌اي بنده‌ به صورت کاملاً علمي اين فرد را محکوم به متقلب بودن کردم.

گفتني است شي مذکور طرح يک کوزه کوچک است که صورت دو زن روي آن حک شده طوري که به نظر مي‌رسد درون کوزه قرار گرفته‌اند و با توجه به‌ کشف ‌کوزه‌هايي در جيرفت به ارتفاع بيش از يک متر ‌مي‌تواند سند محکمي براي اثبات مالکيت اين کوزه باشد.

اين باستان‌شناس با بيان اينکه چند ماه بعد فرد متقلب از مسووليت خود برکنار شد و با تلاش ميراث فرهنگي اين اثر به کشور بازگشت،‌ افزود: خوشبختانه اين اواخر با کمک رياست سازمان ميراث‌فرهنگي توانستيم مالکيت اشياء‌ جيرفت را به اثبات رسانده و 18 شيي که صد در صد متعلق به ايران بودند را به کشور برگردانيم.

وي تعداد اشيا را 22 مورد اعلام کرد که با توجه به اطمينان از هويت، 18 مورد از آنها به ايران بازگردانده شده و اظهار داشت: کاتالوگي را با مضمون معرفي تمامي آثار شناخته شده جيرفت به چاپ رسانده‌ام، اين حداقل اقدامي است که مي‌توان براي اثبات مالکيت‌ آن‌ها کرد، در واقع با اين کار هويت ميراث کهن ما را در هر نقطه از دنيا که مشاهده شوند روشن مي‌کند.

«مجيدزاده» خاطر نشان کرد: خانمي به نام «اني‌اس‌بن‌وا» که سال‌ها تحت عنوان مدير تورهاي معتبر از اروپا به ايران در ‌رفت و آمد بود و طي سفرهايش با قاچاقچيان اشياء ارزشمند تاريخ ايران ملاقات کرده و پس از قيمت‌گذاري و انتخاب شي مورد نظر‌، آن‌ها را تحويل گرفته و به کشورهاي اروپايي منتقل مي‌کرد، بعد از مکاتباتي که با رياست سازمان ميراث‌فرهنگي وقت داشتم، مورد پيگرد قانوني قرار گرفت.

اين باستان‌شناس در خصوص برگشت اشيا چنين گفت: خوشبختانه جشن ورود اين ميراث‌ تاريخي، با حضور رياست‌جمهور محترم کشور انجام شد تا اهميت اين موضوع براي آحاد مردم نمايان شود.

وي گفت:‌ از جوانان مي‌خواهم خودکم‌بيني خود را کنار بگذارند تا بتوانيم بازنگري در هنر کشورمان از گذشته تا امروز داشته باشيم و بدانيم همانطور که تاکنون توانستيم 136 مورد از ميراث کهن خود را از کشور‌هاي اروپايي پس بگيريم، مي‌توانيم اين ميراث را از ديگر کشورها هم به وطن بازمي‌گردانيم.

به گزارش ميراث آريا «مجيد زاده» گفت: اشيايي که اروپايي‌ها ادعاي مالکيت آن را دارند را به خوبي مي‌شناسم به طوري که وقتي شي را مي‌ديدم چون مي‌دانستم به طور مثال فلان شي تاريخي يک خط کوچک دارد به دنبال آن خط مي‌گشتم و اطمينان دارم بسياري از اين اشيايي که از کشور خارج شده‌اند با تلاش سازمان ميراث‌فرهنگي به کشور باز مي‌گردند.

گفتني است در پايان لوح تقديري به رسم ياد‌بود توسط رياست موزه ملي «داريوش اکبرزاده» به اين باستان‌شناس برجسته ايراني اهدا شد.
/110

انتهای پیام/

کد خبر 1390092948